top of page

Comunitatea de Practici în Agricultura Inteligentă Climatic îmbrățișează Viitorul

Astăzi, mai mult de 30 de fermieri din întreaga țară, membri ai Comunității de Practici în Agricultura Inteligentă Climatic, s-au adunat în nordul țării pentru a învăța și a împărtăși experiențe în domeniul agriculturii conservative. Evenimentul a fost marcat de o vizită în câmp la două ferme exemplare, ale fermierilor Veaceslav Ciornîi din Cupcini și Dumitru Gaidău din Nicoreni.

Fermierii prezenți la eveniment au avut ocazia de a vedea cu ochii lor rezultatele impresionante ale muncii celor doi fermieri gazdă. Cultura de porumb gata de recoltat, rapiță și grâul de toamnă răsărit, precum și floarea soarelui în a doua cultură a stârnit admirația tuturor participanților.

Participanții, fie că sunt fermieri cu experiență sau cei care abia încep să practice tehnologia No Till, au avut oportunitatea de a pune întrebări, de a face observații și de a compara practicile agriculturii conservative. Concluziile trase au subliniat importanța adaptabilității în agricultura conservativă, unde regulile sunt relativ flexibile și depind de mai mulți factori.

Prezent la eveniment, Igor Pascari, fermier din r-ul Camenca a subliniat: „Cred că acesta este viitorul nostru, agricultura conservativă. Aici nu există reguli concrete, ci recomandări, deoarece totul este relativ. Trebuie să te adaptezi în funcție de poziția terenului, temperatura din mediul înconjurător și nivelul de umiditate, doar astfel poți obține un randament mai mare în viitor."

Fermierii au abordat și provocările anului 2023, adresând zeci de întrebări, pentru care au primit răspunsuri imediate. Mihail Rurac, moderatorul Comunității de Practici în Agricultura Inteligentă Climatic, a subliniat importanța vizitelor în câmp ca metodă efectivă de învățare a practicilor agricole, oferind fermierilor oportunitatea de a observa tehnologiile în acțiune.

Veaceslav Ciornîi, fermier din Cupcini și Președinte al Comunității a adăugat: „Consider că această practică este potrivită pentru tinerii care vor să lucreze mai puțin, dar să analizeze mai mult. Tinerii sunt pasionați de tehnologie, au acces la mai multe surse de informații și, în consecință, au un potențial semnificativ pentru progresul agriculturii conservative."

De asemenea, un punct de interes major în discuții a fost reprezentat de culturile de acoperire, care au capacitatea de a proteja solul de eroziune și de al ameliora. Schimbul de experiență a fost considerat de fermieri ca fiind esențial pentru prezentul și mai ales pentru viitorul Republicii Moldova.

Această întâlnire a fermierilor reprezintă un pas important în direcția promovării agriculturii inteligente climatic în Moldova și subliniază potențialul uriaș al practicilor conservative. Fermierii din întreaga țară au fost inspirați și motivați să abordeze cu încredere viitorul agriculturii, adaptându-se la noile tehnologii și practici care își dovedesc eficiența în conservarea solului, adaptarea la schimbările climatic și în creșterea randamentului.

Vizitele au fost efectuate în cadrul proiectului “Integrarea adaptării în procesele de planificare în vederea reducerii vulnerabilității la schimbările climatice la nivel central și local în sectorul agricol din Republica Moldova”, implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură cu suportul financiar al Fondului Verde pentru Climă.


74 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page