Astăzi, a avut loc un eveniment online special de cunoaștere reciprocă și discuții, dedicat exclusiv femeilor fermiere și implicării esențiale ale acestora în sectorul agricol. Evenimentul a fost marcant pentru comunitatea noastră, aducând în prim-plan aspecte cruciale legate de rolul și perspectivele femeilor în agricultură.
Moderat de experta de Gen, Nina Lozinschi, evenimentul a început cu un apel la implicarea activă a femeilor în agricultură, încurajând inițiativele și demontând stereotipurile care persistă în privința participării femeilor în acest domeniu. Lozinschi a adus în discuție date statistice relevante, evidențiind dificultățile cu care se confruntă femeile în agricultură și subliniind necesitatea schimbării în acest sens.
Moderatorul CoP, Mihail Rurac, a oferit o perspectivă asupra contribuției Comunității de Practici(CoP) în Agricultura Inteligentă Climatic pentru femeile fermiere. El a subliniat importanța schimbului de experiență și a dezvoltării unui mediu propice pentru creșterea vizibilității, autonomiei și responsabilității egale în agricultură.
În cadrul atelierelor tematice moderate de Nina Lozinschi, consultanta FAO Moldova, femeile fermiere au adus în discuție dificultățile zilnice cu care se confruntă în menținerea umidității solului. Comunitatea de Practici în Agricultura Inteligentă Climatic a fost prezentată ca soluția optimă pentru schimbul de experiențe și găsirea unor răspunsuri la provocările specifice domeniului.
Întrebările venite de la fermiere au primit răspunsuri competente din partea experților Mihail Rurac și Nina Lozinschi, consolidând astfel legăturile dintre comunitate și fermieri. Interesul manifestat a generat planificarea unei noi întâlniri pentru continuarea discuțiilor și explorarea unor soluții practice.
Evenimentul a reprezentat un pas semnificativ în promovarea egalității de gen în agricultură și a confirmat importanța Comunității de Practici în Agricultura Inteligentă Climatic ca un catalizator esențial pentru viitorul promițător al acestui domeniu.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Integrarea adaptării în procesele de planificare în vederea reducerii vulnerabilității la schimbările climatice la nivel central și local în sectorul agricol din Republica Moldova”, implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) cu sprijinul financiar al Fondului Verde pentru Climă.
Comments